středa 31. října 2012

Jedno malé zklamání a jedno velké překvapení


Natálčin andulák


Útlá knížečka z nakladatelství Meander, které miluju a kupuju většinu knížek, které vydalo. Jenže...tahle mě zklamala převelice. Sáhla jsem po ní (jak to často dělávám) kvůli ilustracím Lucie Dvořákové - jsou nádherné. Zato text Ivony Březinové ve mně vyvolal dost zvláštní pocity - knížka je o tom, jak moc si malá Natálka přeje mobil, protože vzhlíží ke své mamince, která si s mobilem ráda a dlouze povídá. Na okno jednou v noci přiletí andulka, jak se později v jedné větě dozvíme, není to andulka, ale andulák, a ten umí zvonit jako mobil.
"Po čase Andy zvládl i vyzváněcí melodii mobilu Natálčina tatínka. Když byl táta dlouho v práci, vždycky tu byl Andy, aby jí tatínka aspoň připomněl. Poslouchala znělku tátova mobilu jako ukolébavku. A do Andyho žlutého peří šeptala tatínkovi dobrou noc."
Tak z toho mě mrazí. Kdysi jsem četla knížku Ivony Březinové Zázračná třída a říkala jsem si, jak je to prima, když se objevují šikovní mladí autoři knih pro děti. Myslím, že to vůbec není lehký žánr. Jenže další její knížky mě zklamaly  stejně jako tahle. Například Bramborová Bára - směs moderních naprosto nesmyslných pohádek. Nečetla jsem všechny  její knihy pro děti, nechci křivdit, pokud znáte nějakou, která je výborná, dejte tip





Tarbíci a Marabu

Barbora Dlouhá a Martina Komárková

Zato druhá knížka mě potěšila hodně. Prý vznikla podle večerníčku (bohužel neznám, ale budu se pídit). Je to komiks, který zvládnou přečíst i prvňáčci, nechybí humor, ne ten prvoplánový, ale hlubší, skrytější. Ideální kniha pro děti je podle mě ta, která potěší dítě a když vyroste v dospělého, má mu ještě co nabídnout.




tohle jsem našla:

4 komentáře:

... řekl(a)...

Díky za tento post. Vychází takové množství knížek pro děti a tak málo, které stojí za to "mít". Takže díky za malé tipy a malé kritiky :)

Marvael řekl(a)...

Děkuji za tipy a hodnocení dětských knih.

Jana řekl(a)...

Tarbíci, můj nejoblíbenější večerníček! Jednu letní neděli jsem si vyfotila výlohu knihkupectví, kde byla tahle kniha vystavená, abych ji určitě nezapomněla koupit, což jsem samozřejmě zapomněla a děkuji za připomenutí. Napíšu Ježíškovi, ten má snad lepší paměť. :-)

Jana Burianová řekl(a)...

Děkuji za odezvu, jsem ráda, že sdílíme společně lásku k dětským knihám. Bohužel, těch kvalitních se neprodá tolik, kolik by si zasloužily, tak si je kupuju sobě pro radost a jako dík všem skvělým spisovatelům a ilustrátorům.