čtvrtek 18. října 2012

Facka

Jednoduchý název, jednoduchá zápletka - na večírku známých a příbuzných se schyluje k akci - větší kluci vyřadí čtyřletého příbuzného ze hry za porušení pravidel. Ten se vzteká a napřahuje kriketovou pálku po jednom z nich. Zakročí otec většího chlapce tak, že malého zvedne nad zem. Když ho postaví zpátky, malý ho kousne do nohy a pak...přiletí facka. V šoku je malý kluk, jeho matka i přihlížející. Jedni si myslí, že malý si to zasloužil, jiní, že děti se v žádném případě bít nesmí - a tak vše končí až u soudu.
Na pozadí této události se rozehrává vhled do života jednotlivých rodin, kde se schovávají různí kostlivci ve skříni - problémy různých kultur a náboženství, otupělost, krize středního věku, narušené vztahy s vlastními rodiči, sex, drogy, agresivita, strach, ztráta smyslu života,atd... nakonec zjišťujeme, že událost na večírku je jen špičkou ledovce a příčiny jsou daleko složitější, než by se na první pohled zdálo...

Christos Tsiolkas (1965) je australský spisovatel. Narodil se v rodině řeckých přistěhovalců v Austrálii. Vyrostl v Melbourne a vzdělání získal na Blackburn High School a na University of Melbourne. Patří mezi generaci spisovatelů označovanou termínem grunge nebo špinavý realismus.
Jeho debutem byla novela Ari (Loaded, 1995), podle ní natočila v roce 1995 režisérka Ana Kokinos film Head On.

Žádné komentáře: