pátek 9. března 2012

Znovuobjevená

Bára ji měla ráda už jako hodně malá. Nedávno jsem byla v knihovně na čtení z knih Daniila  Charmse, tak jsem si na ni vzpomněla a vytáhla ji z knihovny, zalistovala v ní, Bára to viděla a rozzářila se  - jé, moje oblíbená! Nevím, jestli je pro každého, posuďte sami:
Byl jednou jeden král...pil čaj, přikusoval k němu jablko a najednou mu zaskočilo v krku. Královna ho tloukla pěstí do zad, aby aby mu sousto z krku vyskočilo. Jenomže král si myslel, že se s ním pere, a praštil ji hrnkem do hlavy. Královnu to dopálilo a praštila ho talířem. Král mísou. Královna židlí. Král popadl stůl a hodil ho na ni. Ale královna na něho převrátila kredenc. Král ze sebe setřepal kredenc a bil ji po hlavě královskou korunou. Ale královna ho chytla za vlasy a vyhodila z okna. Král okamžitě vlezl druhým oknem, popadl královnu a nacpal ji do kamen. Královna se vyšplhala komínem až na střechu, po hromosvodu se spustila dolů do zahrady a odtud skočila oknem zpět do pokoje...atd
Albatros 1983, translation Václav Daněk, illustration leoš Konáš 
 http://charms.kx.cz/biografie.html
 Daniil Charms - psal pro děti, přitom je podle vlastních slov neměl rád, štítil se jich. Stejně tak starců a stařen. Sám se stáří nedočkal - z jeho deníků běhá mráz po zádech - hlad, chudoba, zoufalství, černý humor, nonsens a absurdita - hlavně ale zajímavý způsob nazírání na svět a opravdovost.

Žádné komentáře: